BNNVARA
Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Frank van ’t Hof: “Nachtradio is onterecht een ondergeschoven kindje”

20-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Frank van t Hof  klein

Wat zijn de RadioFreak Awards?

De RadioFreak Awards zijn prijzen voor onderbelichte aspecten van het radio maken: vormgeving, communicatie, productie, die komen normaal gesproken bij een award show niet aan bod. Vandaar ook de categorie nachtprogramma’s, want dat is ook een ondergeschoven kindje vaak.

Hoezo is dat een ondergeschoven kindje dan?

Dat zou het niet moeten zijn: er zijn onwaarschijnlijk veel mensen aan de slag in de nacht. Een paar dagen geleden maakte ik bijvoorbeeld al rijdend in een auto een uitzending. Ik wilde wel eens weten hoe het er ’s nachts aan toe ging, want daar maak je toch minder van mee als je in een radiostudio zit. Op een gegeven moment stond ik bij een tankstation en zei ik op de radio: “Toeter als je nu naar NPO Radio 2 luistert!” En overal om mee heen gingen vrachtwagens en auto’s op de claxon. Dat nachtsfeertje is echt heel gaaf.

Vind je het niet zwaar om zo in de nacht te werken?

Reacties uitlokken en experimenteren, daar hou ik van.
Toen ik begon hebben heel veel mensen me wel gewaarschuwd dat ik moest oppassen om geen vleermuis te worden. En het is ook een heel gek ritme, maar het valt me heel erg mee. Ik heb heel veel vrijheid om items te doen en ook qua muziekkeuze. En wat betreft slapen: ik ga om 23.00 uur naar bed en dan sta ik om 03.00 uur weer op. Na de show ga ik om 07.00 uur weer naar bed en sta ik rond 11.00 uur weer op.
Voordat ik begon was er tussen 04.00 uur en 06.00 uur gewoon een bandje op Radio 2 te horen. Mensen moesten er aan wennen dat er opeens gepraat werd en het komt wel eens voor dat er heel veel mensen bellen. Toen kreeg ik wel eens reacties van: “Hou nou eens je bek man en zet dat bandje aan!” Maar reacties uitlokken en dat experimenteren met de randen van radiomaken, wat kan wel en wat kan niet, daar hou ik van.

Wat bedoel je met experimenten?

Ik heb bijvoorbeeld wel eens midden in de nacht in de vijver bij het mediapark gezwommen. Ik heb ook wel eens een nationale Wimmen-dag opgezet, omdat ik merkte dat het merendeel van mijn luisteraars Wim blijkt te heten. Twee uur lang alleen maar praten over Wimmen en muziek natuurlijk over Wimmen: “Als je wimt, heb je vrinenden.” En ik kijk hoe ver ik kan gaan om het een beetje scherp te maken. NPO Radio 2 is een volwassen zender, dus je moet wel een beetje volwassen blijven, maar ik experimenteer graag in die perken.

Nationale Wimmendag in Vroeg op Frank

Hoe schat je je kansen in op de prijs?

Een van mijn concurrenten, Astrid de Jong van Nachtzuster, heeft wel echt een hele grote schare fans weet ik en dat programma bestaat ook al echt heel lang. Het is lastig in te schatten.
Je kunt tot en met vrijdag 23 september stemmen op Frank in de categorie nachtprogramma’s!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar