Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Films die je ogen openen

29 mrt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
moviesthatmatterpixels
Somalische immigranten die mee willen doen aan het wereldkampioenschap Bandy (ijshockey) en vier dappere, Afghaanse fotojournalisten in een land waar fotografie jarenlang een doodzonde was. Daarbij komt een non in spe achter grimmige familiegeheimen: zomaar een aantal onderwerpen van Movies That Matter.
Het Movies That Matter Festival is van start gegaan! Het festival vindt haar oorsprong in Amnesty International Film Festival en wil mensen de ogen openen door aandacht te besteden aan films over mensenrechten en een duurzame samenleving. Wij zenden een selectie van deze fictiefilms en documentaires de komende dagen uit op NPO 2:
Onder het Taliban-regime was fotograferen in Afghanistan een doodzonde. Maar ‘een land zonder fotografie is een land zonder identiteit’, aldus een van de fotografen uit deze stilistische ode aan de fotojournalistiek. Vier dappere, Afghaanse fotojournalisten trachten letterlijk nieuwe kaders aan te brengen in een land waar fotografie jarenlang in de ban was. Dit was de winnaar van de VARA-publieksprijs van het Movies that Matter Festival 2016.

Te zien op woensdag 29 maart 2017 om 23.00 uur.

"Hoe zorgen we dat de Zweden en de Somaliërs met elkaar in contact komen?"
Een komische  feel-good  docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen Bandy in Siberië.

Te zien op donderdag 30 maart om 23.00 uur.

"Ze willen 35.000 in vijf dagen, anders vermoorden ze me."
De documentaire volgt  Meron Estefanos , een journalist-activiste uit  Eritrea  die in Zweden woont. Ze maakt in Stockholm al vele jaren een wekelijks online radioprogramma: Voices of Eritrea. Sinds Europa haar buitengrenzen op slot heeft gedaan, trekken steeds meer vluchtelingen uit Eritrea door de Egyptische Sinai-woestijn naar Israel. Velen van hen worden gekidnapt door Bedoeïenen en naar geheime kampen gebracht. In haar radioprogramma vraagt ze aandacht voor deze kampen. Ook legt ze de roep om hulp vast van de mensen die hier gevangen zijn om losgeld te genereren. 
Tijdens het  Movies that Matter Festival  2014 won deze docu de publieksprijs.

Te zien in de nacht van donderdag 30 maart op vrijdag 31 maart om 00:05 uur.

Deze fictiefilm volgt ex- Tamiltijger , die de burgeroorlog in Sri Lanka ontvlucht. Samen met een vrouw en een meisje die hij ontmoet doen ze zich voor als gezin, zodat ze als vluchteling erkend kunnen worden in Frankrijk. Ze komen terecht in een voorstad van Parijs. Hoewel ze elkaar nauwelijks kennen, proberen ze samen een leven op te bouwen.

Te zien op vrijdag 31 maart om 23.00 uur.

Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit als wees werd aangenomen. Maar alles verandert als blijkt dat ze nog familie heeft: Wanda, de zus van haar moeder. Voordat ze haar geloften kan afleggen, gaat ze samen met Wanda op zoektocht naar haar verleden. Anna komt erachter dat ze van Joodse afkomst is en dat haar echte naam Ida luidt. Ze wordt geconfronteerd met de grimmige waarheid over haar familie en hun ontberingen tijdens de Nazi-bezetting van Polen. Ida staat voor een moeilijke beslissing: teruggaan naar het klooster of een nieuwe weg inslaan?

Te zien op zaterdag 1 april 2017 om 23.30 uur.

Meer documentaires? Klik hier.