Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Dit zijn je 17 grootste Facebook-irritaties

11 apr 2017
  •  
leestijd 3 minuten
thumb-fb2
Social media. We worden er de afgelopen jaren mee doodgegooid.  En we zijn er allemaal, in meer of mindere mate, verslaafd aan. Als we daarvoor iemand de schuld moeten geven, wijst het vingertje al snel naar Facebook. Want die waren de eerste, échte grote. Op Hyves na dan. R.I.P. Maar aan de voet van die social media verslaving stond wél een hoop vertier. We hebben contact met oude vrienden gelegd, spannende dates gehad of zelfs verkering overgehouden aan Facebook. Maar Facebook is niet meer wat het geweest is. Facebook is nu één van de grootste bronnen van irritaties op mijn gemiddelde dag. Die frustraties moeten uitgesproken worden. Ja dames en heren, het is weer hoogtijd om even lekker gal te spuwen. Dit zijn de allergrootste Facebook irritaties ever. Heerlijk.
1. Aandachtshoeren die cryptische statusupdates plaatsen. “Dat is balen,” “Heb ik weer” of “Karma is een bitch”. Dan moeten wij zeker met z’n allen vragen wat er aan de hand is. Zodat meneertje z’n hartje kan luchten. Mooi niet. 
2. Van die dwingende berichtjes die oproepen tot het delen of liken van een post. Doe je dat niet, voel je je gevoelloos en een slecht persoon zonder hart. Voor de volgende keer dat je zo’n bericht tegenkomt alvast een geruststelling: Jouw like gaat dat ondervoede kindje uit Somalië niet opeens een volle buik bezorgen. En ook niet dat verwaarloosde ezeltje in Pakistan. 
3. Mensen die keiharde schijt hebben aan spelling en interpunctie. We maken allemaal wel eens een foutje, maar sommigen maken er echt een potje van. Vooral te vinden in comments van mensen die ellenlange meningen geven op controversiële onderwerpen als bijvoorbeeld Zwarte Piet. Leer spellen voor ik je serieus kan nemen.
4. Mensen die hun eigen berichten en reacties liken. Sad.
5. Mensen die altijd alleen maar klagen. Zoals ik nu doe. Vaak klagen ze over de NS. Maar dat is dan wel begrijpelijk .
6. Eén van mijn grootste ergernissen; mensen die schrijven vanuit het perspectief van hun kind. “Vandaag ben ik met papa naar de speeltuin geweest.” Ik heb verdomme door dat het kind die statusupdate niet zelf heeft geschreven hoor.
7. Oneindig veel uitnodigingen voor spelletjes die kut zijn, evenementen waar ik niks mee te maken wil hebben en pagina’s die ik niet wil liken. Nee Truus de Vries, je krijgt geen leven voor Candy Crush.
8. Bijna net zo irritant als Facebookgebruikers die vanuit het perspectief van hun baby praten; Stelletjes die een account delen. Shit is gratis, neem gewoon allebei een account. Kots.
9. Songteksten plaatsen. We kunnen een lekker moppie muziek natuurlijk altijd waarderen. Maar wanneer je een willekeurige tekst plaatst, zonder context en zonder geluid, is er niks aan. Deze sluit trouwens nauw aan op de ‘aandachtshoer-statusupdater’.
lyricssss
10. Mensen die dingen plaatsen vanuit de derde persoon. “Vraagt zich af wat ze vanavond moet eten.”
11. Mensen die ineens een hele andere hippe Facebooknaam hebben. Sinds wanneer was het ineens cool om in plaats van je voornaam, je doopnaam te gebruiken op Facebook. Niet dope yo. 
12. In het verlengde daarvan, stoere boys die achternamen van maffiabazen hebben. David al Pacino. Of mensen die achternamen gebruiken als “Doeterniettoe of "Gaatjeniksaan”. Stoer man. 
13. Vrouwen die allemaal in dezelfde houding op de foto gaan. Deze wordt ook wel de ‘hand-op-heup-houding’ genoemd. Kan iemand mij uitleggen waarom juist deze pose? Wat zijn de voordelen hiervan? Waar ligt de oorsprong van de pose?
chicksheup
14. Mensen die een situatie die ze vandaag meemaakte veel te letterlijk delen. “Ik zat dus in de trein vandaag. Komt er een meneer op me af die vraagt of ik zin had in koekjes. Komt er ineens aan andere man, bladiebladiebla.” Knallen d’r vaak ook nog even honderdduizend emoticons bij. We waren er niet bij, niet leuk dus. 
15. Opa’s en oma’s die privéberichten in plaats via de chatfunctie, via de statusupdate-functie plaatsen. “Was het gister nog gezellig bij tante Bep lieverd? groeten opa en oma.” Thanks opa en oma.
16. Mensen die meedoen met die loze tests. Zoals “Wat is jouw échte leeftijd.” Die plaatsen dan ook vaak een tergende tekst boven het resultaat. Zoals: “Hoor ik het ook eens van een ander!” Zucht. 
17. 40-plussers en vrouwen met kort pittig kapsel die hun felicitaties sturen met een oerlelijk plaatje. Of soms met een gifje. 
Laat maar in de comments weten wat ik gemist heb. Vink leuk. 
Door: Robin