NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Dit moet je weten over diabetes!

14 nov 2016
  •  
leestijd 3 minuten
2250457_orig
In Nederland hebben 18.000 jongeren diabetes type 1 (suikerziekte). Een genetisch kutgeintje wat ze 24/7 bezighoudt. Maar ook zij willen af en toe even flink naar de klote gaan. Keihard zuipen, een keertje blowen, of een pilletje klappen. En daarom is het chill als iedereen een beetje snapt wat de neuk het is en hoe het werkt. Even opletten dus.
Wat is het
Als je gezond bent regelt je lichaam zelf je bloedsuikerwaardes (de hoeveelheid glucose in je bloed). Mega chill. Dat is namelijk tering veel werk. Temperatuur, stress, hormonen, voedsel en zelfs verliefdheid kunnen je waarden in de war schoppen. Als je diabetes hebt moet je die waardes zelf regelen. En dat is dus fokking lastig.
Waardoor komt het
Ieder mens heeft insuline in z’n lijf. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat cellen suiker uit je bloed opnemen. Als je diabetes type 1 hebt maakt je lichaam dat goedje niet meer aan. Dus moet je dat zelf inspuiten. Je lichaam haalt namelijk energie uit die suikers.
Hoge waardes
Als een diabeet te hoge bloedsuikerwaardes heeft (en dus insuline te kort) kan ie een hyper krijgen. En nee niet zoals  Fiel aan de speed . Nee, je moet dan vooral heel veel pissen. Je hebt méga dorst en je kan misselijk worden. Top combi.
Lage waardes
Als de waardes te laag zijn en je dus te veel insuline in je lijf hebt kan je een hypó krijgen. Dat is óók niet relaxed. Daardoor word je namelijk slap, duf, hongerig en ga je zweten. Dat wil je dus ook niet. De redenen waardoor iemand een hypo of hyper krijgt verschillen per persoon. Als de bloedsuikerwaardes onder de vier komen kan je een hypo krijgen. En boven de tien kan je in een hyper komen. Maar dat verschilt dus per persoon.
Reguleren
Met insuline en suikers kan je de boel dus regelen. Een shot insuline zorgt voor een daling, en suiker voor een stijging. Maar zoals we eerder zeiden heeft van alles en nog wat invloed op dit hele gebeuren dus blijf je bezig.
Bloedsuikerwaardes checken
Grootste ding is ‘t checken van je bloedsuikerwaardes met een apparaatje. Je prikt jezelf. Je doet een druppel bloed op een stripje. Het apparaat doet een trucje en voilà: je ziet je bloedsuikerwaarde. Een waarde tussen vier en acht is het beste.
Insuline
Als je te hoog zit heb je meer insuline nodig. Dat doe je met een prik of een pomp. Zo’n pomp is een soort infuus dat je altijd bij je hebt. Stuk makkelijker dan injecteren, maar dan heb je wel altijd dat ding bij je. 
En ja, dat trekt de aandacht…  “ Ja, het doet pijn als je eraan trekt.”, “Ik ga niet dood als je het slangetje doorknipt, maar dat is wel fucking irritant.”, “Je kan er geen muziek mee afspelen, bellen of spelletjes op doen.”, “Blijf er gewoon vanaf.”
Een vriend met diabetes? 
Heb jij een vriend met diabetes? Vraag ‘m even waar zijn max ligt. En laat je een keer uitleggen hoe dat checken werkt. Mocht ie dan bad gaan, dan kan jij altijd zijn waardes controleren en weet je of ie een shot insuline of gewoon een colaatje nodig heeft.
En wat als ie out gaat? 
Iemand kan natuurlijk ook K.O. gaan. Dat hoeft niet alleen door diabetes te komen ;). Maar praten is dan lastig. Dus je weet het niet. Schakel daarom in zo’n geval meteen hulp in, ook al denk je zelf dat ‘t door die laatste tequila komt.
Conclusie
Diabetes is best kut. Maar als je ’t hebt ben je niet zielig. Je leeft alleen op een hogere moeilijkheidsgraad. Niveautje hard in plaats van amateur zeg maar. Maar in principe kan je verder gewoon alles doen.
Alleen als je keihard gaat op een pil, geblowd hebt of moeilijk lam bent denk je niet zo snel aan je bloedwaardes. En die jezelf checken gaat dan ook niet even gemakkelijk. Wel zo handig dat áls je die shit wil blijven doen, je omgeving dan óók weet hoe het zit. Dus bij deze. #eengewaarschuwdtripper
Wil je meer weten over diabetes, drank en drugs?  Klik dan hier!