Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De Huur Is Te Duur: BNNVARA opent protestcamping in Rotterdam 

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2522 keer bekeken
  •  
De Huur Is Te Duur: BNNVARA

De Huur Is Te Duur

© BNNVARA

Bereken de maximale huur voor jouw sociale huurwoning via de Huurcheck!

Jonge huurders betalen vaak meer huur dan wettelijk is toegestaan en ze zijn slecht op de hoogte van hun huurrechten. Dit blijkt uit huurtoetsen van verschillende huurteams en uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van BNNVARA.

BNNVARA wil hier verandering in aanbrengen en aandacht vragen voor de misstanden op de huurmarkt. Daarom openden we op donderdag 19 mei de camping De Huur Is Te Duur in het hart van Rotterdam. De protestcamping was het startschot voor een campagne die jonge huurders gaat helpen bij het krijgen van rechtmatige huurprijzen. Voor de campagne werken we samen met de Woonbond, Huurteams van Urbannerdam en stichting !WOON.  

Kennis onder jongeren over huurrechten te laag  
Er staat deze zomer weer een nieuwe lichting studenten te popelen om uit huis te gaan en een eerste stap op de huurmarkt te zetten. Nieuwe, jonge huurders die, als het al lukt om een woonruimte vinden, slecht weten wat hun rechten zijn. Uit onderzoek van BNNVARA blijkt dat 51% van de jonge huurders tussen de 16 en 26 nog nooit heeft gehoord van het puntensysteem dat de maximale huurprijs bepaalt in de sociale sector. En 75% van de huurders weet niet dat grote gemeentes huurteams hebben die hen kunnen helpen met het verlagen van hun huurprijs. Daar wil BNNVARA met deze actie en campagne verandering in brengen.    

Illegaal hoge huren 
In Nederland geldt een puntensysteem, het Woning Waardering Stelsel. Op basis van dit puntensysteem moet de maximale huurprijs voor sociale huurwoningen worden vastgesteld. Dit geldt voor alle huurwoningen die onder een bepaalde grens (de ‘liberalisatiegrens’) in de verhuur gaan. Dit jaar ligt die grens op €763 euro. Huur je een kamer? Dan geldt er altijd een maximale huurprijs. Uit huurtoetsen van verschillende huurteams blijkt dat de maximumprijzen voor kamers en zelfstandige woningen in deze sector worden overtreden. Huurders in Utrecht, waarvan de huurprijs getoetst werd in het eerste half jaar van 2021 door de huurteams van Urbannerdam, betaalden gemiddeld 172,50 euro per maand te veel. Huurders in Rotterdam betaalden gemiddeld 169 euro per maand te veel in 2021. En het is niet alleen een Randstedelijk probleem; in het hele land stijgen de huren naar recordhoogtes.

Camping De Huur Is Te Duur en Huurcheck  
De camping was op donderdag 19 mei te vinden op de Binnenrotte in Rotterdam, naast de Markthal en station Rotterdam Blaak. Huurders kregen de gelegenheid de camping bezoeken om gratis advies te krijgen van huurexperts en een huurcheck te doen. Daarnaast waren BNNVARA-presentatoren Sahil Amar Aïssa, Jurre Geluk en Ciana Mayam aanwezig om verslag te doen van de actie. Op BNNVARA.nl is een online huurcheck te vinden en kunnen huurders meer lezen over hun rechten als huurder.   

Nieuw jongeren meldpunt Woonbond
Mede vanwege de actie van BNNVARA heeft de Woonbond een nieuw meldpunt in het leven geroepen waar jongeren en starters terecht kunnen om misstanden op de huurmarkt te melden. De belangenorganisatie wil deze problemen aankaarten en zich inzetten voor huurders om de problemen aan te pakken.  

Het Huur Is Te Duur spreekuur 
BNNVARA organiseert op woensdagavond 1 juni een online spreekuur voor jonge huurders die met vragen zitten over hun huurwoning en huurprijs. Vragen insturen en aanmelden voor de livestream kan via deze link.

Van aandacht naar actie
BNNVARA maakt als uitgesproken media-organisatie programma’s voor een breed publiek, waarbij wij strijden voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Die strijd leveren we niet alleen door verhalen over onrecht en misstanden te vinden en te vertellen, maar ook door zelf in actie te komen en de verandering in gang te zetten.  

Partners  
De actie van BNNVARA is tot stand gekomen mede dankzij de samenwerking met de Huurteams van Urbannerdam, stichting !WOON, de Woonbond en de Landelijke Studentenvakbond.   

Praat mee met #dehuuristeduur

Voor meer informatie: 

Wij zijn tegen het uitknijpen van jongeren op de woningmarkt. Jij ook? Steun ons met een donatie en maak samen met ons nog meer lawaai! 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Danny
Danny30 jun. 2022 - 13:32

Ik woon nu 10 jaar in een huurhuis van Woonbron. Ook mijn huur is belachelijk hoog, gaat om een minder-valide woning met enkel glas in slaapkamers en zeer slechte isolatie. Je mag hier alleen wonen als je rolstoelafhankelijk bent en dus afhankelijk van een IVA-uitkering. Mijn huur is nu € 885,71 en gaat naar de € 910,54 door de slechte isolatie is mijn gas verbruik de eerste 3 maanden van dit jaar rond de € 400,- En dan heb ik het nog niet eens over de onderhoud van de woning :( Ik heb echt hulp nodig met het uitzoeken van mijn huur, maar tot op heden niemand kunnen vinden om te helpen. Woonbron roept lekker makkelijk: vul het puntensysteem formulier maar op.....dat is dus mijn probleem...al die achterlijke vragen over ruimtes in mijn huis. ze zouden zelf toch moeten weten wat ze verhuren???

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 jul. 2022 - 8:26

Eigenlijk zouden we dus weer zélf woningcorporaties moeten opzetten. Of een partij als GL of de SP zou dat moeten doen. Daar ligt denk ik de kern van het probleem. Als we gezamenlijk zoiets opzetten en dan met een niet commercieel oogpunt. We beginnen gezamenlijk woningcorporaties en we leggen vast wat de huur altijd zal zijn en die huur zal nooit stijgen en zal alleen kosten dekkend zijn. Anders blijven we afhankelijk van de parasitaire/randcriminelen verhuurders, waar we nu allemaal last van hebben. Joop heeft mijn email, als je het hierover wilt hebben met mij.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 jul. 2022 - 10:52

Joop Trouwens bedankt dat jullie veel van mijn reacties direct plaatsen x

BartP2
BartP227 jun. 2022 - 9:54

Deze jongeren hébben tenminste onderdak. Ik dacht even dat die protestcamping een oplossing was voor een dak boven je hoofd. Niet dus.

Liz_8is
Liz_8is23 mei 2022 - 12:40

Ik vergaar weleens informatie maar vind het dan ook ingewikkeld en heb ook last van overprikkeling. Waar je recht op hebt zou je ook gewoon recht op moeten hebben, mag van mij wel wat strenger/meer toezicht op/inspectie, mensen komen in nood hierdoor.

Karingin
Karingin18 mei 2022 - 16:22

Ik snap dat dus niet hè, als je op jezelf gaat wonen dan informeer je jezelf toch goed over wat wel en niet mag....

Zandb
Zandb17 mei 2022 - 11:59

Jammer dat "De huur is te duur" geen goed Nederlands is.

4 Reacties
Karingin
Karingin18 mei 2022 - 16:18

In een slogan mag je best creatief omgaan met de taal, net als in songtexten en gedichten

Zandb
Zandb19 mei 2022 - 5:34

Karin Wat men mag of niet, daar ga ik niet over.

Mabelle
Mabelle21 mei 2022 - 9:44

Karin, het is 'songteksten'. En Zandb heeft volkomen gelijk.

De Spin
De Spin30 mei 2022 - 8:28

Zandb Karin heeft gelijk. Ik vind het een prima naam voor een campagne als deze.