NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Datetiquette: ‘Exclusieve scharrels’ zijn voor laffe mensen

28 nov 2018
  •  
leestijd 4 minuten
Scharreltje
In onze rubriek Datetiquette belicht Emma de leuke en minder leuke kanten van alles wat met relaties te maken heeft. Van betrapt worden wanneer je je aftrekt op dubieuze websites, tot rela's en prela's. Want seks en daten zijn misschien wel de leukste dingen in de wereld - maar ook de allermoeilijkste. 
“Ik wil je wel alvast waarschuwen: ik ben niet op zoek naar een relatie.” Ken je die uitspraak? Vast wel – ongeveer iedereen die single is heeft ‘m wel eens gehoord of zelf gedropt. Ontzettend handig om te gebruiken, die uitspraak, want zo trek je direct een grens voor die scharrel die jou net iets meer ziet zitten dan andersom. En hartstikke kut om ‘m aan te horen, omdat die rooskleurige gedachte aan een toekomst samen direct door de wc wordt gespoeld. 
De uitspraak “ben nu ff niet op zoek naar een rela” wordt gedaan door ongeveer 99% van de mensen uit de volgende categorieën:
-       Vrijgezel, en daadwerkelijk niet op zoek naar een rela.
-       Vrijgezel, en eigenlijk best wel op zoek naar een rela.
-       Bonus: mensen die jij leuk vindt, maar die jou niet leuk vinden.
Al met al is het gewoon een veelgehoorde waarschuwing in date-land, evenals een populair excuus voor het single leven. Eigenlijk is dat jammer, want geen enkele vrijgezel zou het gevoel moeten hebben zijn of haar vrijgezellenbestaan te ver excuseren. Maar helaas is de realiteit anders – als je vrijgezel bent, moet je regelmatig uitleggen waarom dit nu precies zo is. Kies je er bewust voor? En waarom dan? Is er soms iets mis met je, of heeft iemand je ooit pijn gedaan? Of ben je de juiste persoon misschien nog niet tegengekomen? En dat terwijl niemand ooit aan mensen met relaties vraagt waarom ze er bijvoorbeeld in godsnaam voor kiezen hun vrijheid op te geven of met maar één persoon seks te hebben. Je zou je kunnen afvragen waarom, want het lijkt mij persoonlijk ontzettend grappig de rollen eens om te draaien. Maar dat terzijde.
Zoetsappige stellen
De enige mensen die de “ben nu ff niet op zoek naar een rela” nooit droppen zijn uiteraard de mensen die de zoetsappige wereld der relaties al hebben betreden – een wereld die door de helft van de vrijgezellen wordt verafschuwd, terwijl de andere helft niet kan wachten tot dit genootschap toe te treden. En eerlijk is eerlijk, zo weet ik uit eigen ervaring – het is hier in de wereld van de rela’s ook hartstikke gezellig. Je kan hier bijvoorbeeld heerlijk samen genieten van een gevoel van geborgenheid en een gedeeld Netflix-account.
Toch beland je er niet zonder slag of stoot. Er gaat vaak een heel scala aan benoemingen aan vooraf, van scharrels en kwarrels (kwaliteitsscharrels) tot prela’s (pre-relatie modus). Voor al deze fases liggen geen regels of zelfs volgordes vast, en dus is de hele boel behoorlijk ingewikkeld. Exclusiviteit vind je namelijk niet per se exclusief in rela’s - zo kunnen ook veel prela’s al exclusief zijn. Waarom het dan niet direct een rela genoemd wordt? Omdat mensen poeperdjebang zijn voor dat woord. Nee, ze willen liever ergens de illusie behouden dat ze nog vrij zijn om te doen wat ze willen – en daarnaast een prachtig excuus hebben voor het moment dat ze de fout in gaan, want “we hadden toch geen relatie?!?!”.
Ik ben een klootzak
En tja - zo kan je die arme scharrel, met wiens gevoel je speelt alsof het je favoriete vibrator is, heerlijk aan een lijntje blijven houden. Het is een beetje hetzelfde lijntje waar je iemand aan houdt wanneer je diegene gedeeltelijk dumpt, maar toch bang bent de zekerheid van een relatie te verliezen. Eerst heb je waarschijnlijk niet eens door hoe egoïstisch het is om iemand te voeden met slappe aandacht en halfslachtige hoop in de vorm van ‘misschien-komt-het-nog-goed’. Ik leerde het zelf pas jaren na mijn eerste relatie, die ik half beëindigde, waarna ik het regelmatig gooide op mijn eigen verwardheid. Verwardheid m’n reet - ik was gewoon een klootzak, niet meer en niet minder. Ik had het alleen niet door.
Door dit soort laf gedrag weten een heleboel mensen eigenlijk niet zo goed waar ze staan in de paringsdans van het daten. Dat heeft verder niks te maken met woorden of relatie-categorieën, maar meer met die ene vraag: wat beteken je nu eigenlijk voor iemand? Als je niet met andere mensen mag seksen, waarom mag je het dan nog geen relatie noemen? En als je het uitmaakt, waarom zeg je dan dat het nog goed kan komen? Onduidelijkheid is voor lafaards die een vangnet nodig hebben voor hun eigen zelfbevestiging. Wees liever gewoon eerlijk, dat kan je namelijk al heel snel zijn. Het enige wat je hoeft te doen is te bedenken hoe je over je scharrel praat met vrienden, en je hebt vaak eigenlijk al een antwoord voor jezelf.
Maar goed – dat ik van de directe aanpak hou betekent niet dat iedereen daar baat bij heeft. Het kan soms kwetsend zijn om te weten dat iemand misschien wél op zoek was naar een rela, maar gewoon niet met jou. Niet leuk om te weten, en dat snap ik ook wel. Toch denk ik dat mensen er ontzettend veel baat bij hebben om eens keihard de waarheid te horen. Want wat je ook voor elkaar betekent, het enige wat ertoe doet is dat je met elkaar op één lijn zit – en je weet pas of dit zo is wanneer je duidelijkheid krijgt van elkaar.  
Bonuspunten voor de klassieker uit prela-limboland: “we zijn niet officieel, maar doen het óók niet met andere mensen.” Hoor je deze uit iemands mond komen? Plak dan alsjeblieft een enorme sticker waar ‘ONTKENNINGSFASE’ op staat op diens voorhoofd. Niemand heeft zin in die onzin.
Mannen mogen niet janken, maar vrouwen eigenlijk ook niet. In de vorige Datetiquette vertelt Emma waarom niet.

Meer over:

, ,