NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Cameramannen mogen tijdens het WK niet meer alleen maar mooie vrouwen filmen

13 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
supporter
In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Ook als je niet van voetbal houdt, is er nog genoeg reden om tijdens het WK toch zo nu en dan de televisie aan te zetten. Je kan je namelijk schaamteloos vergapen aan de knappe vrouwen in het stadion, feilloos uitgekozen door de cameramannen van het WK. Maar aan deze praktijken komt een eind, als het aan FIFA ligt .

Klachten over aanranding

De organisatie Fare Network is in het leven geroepen om ongelijkheid bij voetbal te bestrijden en de sport in te zetten voor sociale verandering. Gedurende het WK ontvingen zij tientallen klachten over seksisme in en rondom de stadions. De mannelijke voetbalfans hadden duidelijk moeite om de handjes thuis te houden in Rusland - er zijn minimaal driehonderd vrouwen lastiggevallen door supporters. Daarnaast zijn er regelmatig vrouwelijke presentatoren betast . Fans werden aangesproken op hun gedrag of weggestuurd. Er zijn zelfs enkele mensen het land uitgezet. In het kader van diversiteit wil FIFA nu ook ingrijpen als het op de camerabeelden aankomt.

Diversiteit

Want als je de camerabeelden tijdens de gemiddelde voetbalwedstrijden moet geloven, zitten er twee soorten mensen in het publiek: hossende oude mannen met bier – bonuspunten als ze aan het huilen zijn – of knappe vrouwen. Dat de vrouwen worden uitgekozen op hun uiterlijk is niets nieuws -  op het WK in 2014 sleepte een Belgische supporter er zelfs nog een kortstondig modellencontract mee in de wacht. Maar aangezien het voor een heleboel supporters toch te moeilijk bleek om gewoon te genieten van voetbal zonder in tieten en billen te knijpen grijpt FIFA in om het seksisme rondom de stadions terug te dringen. En bij jou thuis op de tv, dus.
Het zal voor sommige mensen misschien jammer zijn minder frequent mooie vrouwen te mogen begluren vanaf de bank in de woonkamer. Toch is het belangrijk te beseffen dat al die prachtige vrouwen en oude huilende mannen niet de meest realistische afspiegeling zijn van de werkelijkheid. Want laten we wel zijn – het stadion zit ook boordevol doodgewone, minder knappe mensen. En die verdienen het ook om te kunnen genieten van hun momentje op beeld.

Meer over:

, , ,