Sfeerfoto van 85 jaar VARA
85 jaar VARA
In 2010 bestond Omroep VARA 85 jaar, dát moest gevierd worden!
85 jaar VARA

85 jaar omroepvereniging VARA

De grondleggers van toen zouden verwonderd opkijken naar de VARA van nu: op 1 november 1925 werd de Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs (V.A.R.A., met puntjes) opgericht in hotel Parkzicht in Amsterdam.

De omroep die voortkwam uit de socialistische arbeidersbeweging groeide uit tot een moderne, progressieve en kritische mediaorganisatie, actief op radio, televisie en internet én - met de wekelijkse VARAgids - in print. Herhaaldelijk werd het voortbestaan van de VARA bedreigd, maar idealisten en artiesten hielden de omroep altijd in de lucht. De 85-jarige geschiedenis bracht schitterende radio- en tv-programma’s voort, zoals De Familie Doorsnee, Ja Zuster Nee Zuster, De Film van Ome Willem, Achter het Nieuws, Dingen van de Dag, In de Rooie Haan, Kinderen voor Kinderen, Zeg ‘ns AAA, Kopspijkers, Het Lagerhuis, ZEMBLA, Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door, Vroege Vogels en De Ombudsman.

Lang is de rij met namen, die dankzij de VARA zijn gaan behoren tot ons collectieve geheugen: Dorus, Rudi Carrell, Sonja Barend, Koos Postema, Mies Bouwman, Willem Ruis, Paul Witteman en Paul de Leeuw.

Het 85-jarig jubileum van de VARA was aanleiding voor een speciale tv-avond op NPO 1, met onder meer een jubileumeditie van Kassa, een speciale kadoshow met Paul de Leeuw én een eenmalige terugkeer van het debatprogramma Het Lagerhuis met Paul Witteman. Daaraan voorafgaand waren tijdens de VARA-jubileumnacht op NPO 1 volop fragmenten te zien uit de rijke, 85-jarige VARA-geschiedenis.