Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Thimphu

Hoog in de bergen van de Himalaya vind je de hoofdstad van Bhutan, Thimphu. De stad telt iets meer dan honderdduizend inwoners en is daarmee een van de allerkleinste hoofdsteden ter wereld. De stad is traditioneel ingericht. Je vindt er bijvoorbeeld geen hoogbouw en het enige verkeerslicht dat de stad telde werd na twee dagen alweer weggehaald. Een verkeersregelaar bleek toch iets persoonlijker.
Misschien wel het belangrijkste gebouw van Thimphu is de Thimphu Chorten. Dit enorme boeddhistische bouwwerk is bijna vanuit de hele stad zichtbaar en gebouwd ter nagedachtenis aan de derde koning van Bhutan. Boeddhisten lopen vaak maar liefst 108 keer om de tempel heen met een gebedsmolen in de hand. Zij zien rond het gebouw veel verschillende vlaggen hangen die mooi afsteken tegen de witte Chorten.
De Bhutanezen zijn goed in het eren van hun koningen. Voor de zestigste verjaardag van de vierde koning werd een enorm boeddha-beeld neergezet vlak buiten Thimphu. Het beeld is met 52 meter hoogte een van de grootste ter wereld en indrukwekkend om te zien. Bovendien heb je vanaf het plein een prachtig uitzicht over de vallei en Thimphu. Wel even opletten dat je niet met je rug naar de boeddha toe staat. Het is goed gebruik om eerst een paar passen achteruit te lopen om de boeddha te eren.
Een andere plek die je niet mag missen is Taktshang, oftewel Tijgersnest. Dit klooster is een van de meest spirituele plekken van het land. De legende luidt dat op deze plek Guru Rinpoche het boeddhisme Bhutan in heeft gebracht. Dat deed Rinpoche op de rug van een tijger. Het klooster is hoog tegen een rots aan gebouwd en het is dan ook een behoorlijke klim naar boven. De wandeling naar de tempel kost je minimaal twee uur.
Eten
Bhutanezen zijn over het algemeen vegetarisch. Vandaar dat er in de Bhutanese keuken voornamelijk gebruik wordt gemaakt van pepers, groenten en rijst. Het nationale gerecht van Bhutan, ema datsi, is een mengel van kaassaus en pikante chilipepers. Mocht je toch liever vlees eten dan kan je uitwijken naar een van de Chinese of Indiase restaurants in Thimphu. In die restaurants mag overigens niet gerookt worden. Roken is in heel Bhutan verboden en voor roken op straat kan je een boete krijgen.
Vervoer
Thimphu ligt op ongeveer twee uur rijden van de enige luchthaven van Bhutan. De stad en het centrum van Thimphu zijn klein, daarom is alles goed te voet te bereiken. De tempels net buiten de stad zijn het best te bereiken met de taxi. Al zal je er rekening mee moeten houden dat je vaak ook nog een stuk moet wandelen. Mocht je heel avontuurlijk zelf in de auto stappen, dan moet je even opletten bij kruispunten. Thimphu kent namelijk geen stoplichten.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m mei
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Bhutaanse ngultrum/Indiase roepie
Taal: Dzongka
Thimphu

© theskaman306 / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.