Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Belgische Ardennen

Wandelen over de heuvels, mountainbiken door het bos en kanoën op de smalle rivieren. In de Belgische Ardennen is dit allemaal mogelijk. De Ardennen is de ideale uitvalsbasis voor sportievelingen en cultuurliefhebbers.
De Ardennen beschikt over een rijke geschiedenis. Dit is vooral terug de zien bij het Kasteel van Bouillon. Dit kasteel is gebouwd in de middeleeuwen en bestaat uit drie grote forten die met elkaar verbonden worden door bruggen.
Bezoek je de eeuwenoude geschiedenis liever onder de grond? Ga dan naar de grotten van Han in het dorp Han-sur-Lesse. Tijdens een tocht door deze grot kom je langs zeven verschillende zalen die ieder een eigen thema hebben. Zoals de koepelzaal, de grootste ondergrondse holte van Europa.
In de Belgische Ardennen zijn er een aantal speciale bivakzones waar het mogelijk is om te wildkamperen. Bijvoorbeeld in de plaats Les Tailles, waar alleen een kampvuurplek is. Bij andere bivakzones is er bijvoorbeeld een composttoilet of een waterpomp.
Tijdens het primitieve verblijf is het echter niet toegestaan om langer dan 48 uur op dezelfde plek te blijven. Ook is het niet toegestaan om meer dan drie tenten te hebben staan op een bivakzone. En je afval, dat moet je altijd weer mee terug nemen. Bivakzones zijn er ook in Nederland, maar dan wordt het paalkamperen genoemd.
Eten
Speciaalbier is echt een fenomeen in de Ardennen. Zo zijn er veel brouwerijen waar je langs mag komen voor een rondleiding en een glas bier. Ga bijvoorbeeld naar brasserie D’Achouffe. Hier wordt het welbekende kabouterbier gemaakt.
Naast speciaal bier is kaas een bijzonder streekproduct uit de Belgische Ardennen. Bij verschillende kaasboerderijen is het eens in de zoveel tijd mogelijk om langs te komen voor een kaasproeverij
Vervoer
Met de auto doe je er ongeveer 3,5 uur over om van Utrecht naar de Belgische Ardennen te rijden. Eenmaal daar aangekomen, is het ‘t makkelijkste om je daar ook met de auto te verplaatsen.
Ook zijn er in de Ardennen goede wandelroutes en fietstochten om te volgen. Dit zorgt er immers ook voor dat er minder CO2-uitstoot achterblijft in deze bosrijke omgeving.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei tot en met september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands en Frans
Belgische Ardennen

© NAPA / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.