Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.

VOLG ONS

3 op Reis

Mongolië voor dummies: Aparte gewoonten

8 dec 2017
  •  
leestijd 3 minuten
XLthumb_mongolieblog
Of Mongolië op je bucketlist moet? ZEKER! Maar lees dit eerst om je cultuurshock te verminderen...
#1 EROP OF ERONDER
Ontmoet je een lief in Mongolië? Dan kijken oudere generaties eerst of jouw Aziatische sterrenbeeld matcht met die van jouw nieuwe vlam. When shit is getting serious verwacht men dat je na een jaar al gaat trouwen. De jongen vraagt het meisje ten huwelijk, maar het meisje moet eerst een paar keer ‘nee’ zeggen voordat ze ‘ja’ zegt. Anders is ze te makkelijk. Eenmaal getrouwd is het normaal om snel baby’s te krijgen. Kortom: weet waar je aan begint ;)
plaatjessite_mongolisch couple
#2 STRENGE HUISREGELS
De meeste Mongolen wonen in een vilten tentwoning genaamd ger (letterlijk vertaald: huis). Bezoek je een ger? Hou dan rekening met het volgende: roep eerst nokhoi khor oftewel hou de hond vast voordat je naar binnen stapt, want veel nomadische families hebben een agressieve hond die het vee beschermt. Blijf vervolgens niet in de drempel staan, leun niet tegen de middenbalken, loop linksom naar binnen, fluit niet, gooi geen rotzooi op het heilige vuur, laat je gestrekte benen niet wijzen in de richting van een ander en ga niet met je rug naar het altaar zitten. Oh en oudere personen gaan áltijd voor! #succes
plaatjessite_ger
#3 TOETEREN NAAR STENEN
Toetert je Mongoolse chauffeur plots drie keer terwijl er geen hond in de buurt is? Grote kans dat je een Owoo passeert: een berg stenen met gekleurde gebedsvlaggetjes. De berg is een teken van het sjamanistische geloof. Het toeteren is een eerbetoon. Sommige locals lopen drie rondjes om de berg terwijl ze er stenen op gooien of offeren geld, melk of wodka. Waarom? Het brengt geluk!
plaatjessite_owoo
#4 ZOUTE MELKTHEE
Bezoek je een Mongoolse familie? Bereid je voor op zoute melkthee en een brokje yoghurt die zelfs met alle wil van de wereld niet weg te kauwen is. De melk kan van paarden, kamelen, geiten, schapen, koeien of jaks komen. Ligt er maar net aan welke beesten het gezin bezit. Als je geluk hebt, krijg je er nog een vette schep (zure) room bij. Smullen!
plaatjessite_thee
#5 HEEL VEEL RUIMTE
Mongoolse veehouders doen niet aan omheiningen of stroomdraad. De kuddes vee grazen waar ze maar willen op de uitgestrekte steppe. De herders houden ze in de smiezen met een verrekijker. Dwalen de kuddes af? Dan scheuren ze ernaartoe met de motor of bellen ze de buren. Maar die wonen makkelijk zo’n 50 kilometer verderop... 
plaatjessite_kuddevee
#6 LOKAAL DRANKJE
Airag is dé traditionele drank van Mongolië. Het wordt gemaakt van gefermenteerde merriemelk en is daarom nogal zuur. Zodra er een kommetje voor je neus staat kun niet meer terug. Afslaan is namelijk beledigend en uitspugen al helemaal. Gelukkig is er altijd nog wodka. Lees: in Mongolië goedkoper dan bier!
plaatjessite_ ayrag
#7 TRADITIONEEL FESTIVAL
Het jaarlijkse Naadam festival is een en al traditie en hét culturele hoogtepunt in Mongolië. Het draait allemaal om drie spelen: worstelen, boogschieten en paardenraces. Behalve dat iedereen traditionele kleding draagt, kom je hier ogen en oren te kort! Waarom precies? Dat zie je zondag. Om 19:50 op NPO 3!
plaatjessite_worstelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's