Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Middag eropuit? Ontdek een van de oudste bossen van Nederland

12 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
mastbos breda nederland
Even eropuit gaan, de natuur in, de rust pakken. Je hoeft er geen heel weekend voor uit te trekken. Soms heb je genoeg aan één middag. Zoals een middag in een van de oudste bossen van het land: het Mastbos van Breda.
De groene muur van Breda
Het wandelpad van het Noord-Brabantse Mastbos leidt je over heide, langs loofbomen en door open grasvelden en donkere naaldbossen. Het bos telt een van de oudste naaldbossen van het land. Sommige bomen zijn al vijfhonderd jaar lang in het Mastbos geworteld. Je komt hier niet alleen veel diverse landschappen tegen. Ook is er genoeg wild te spotten tussen al die groen- en bruintinten. Denk aan reeën, vossen, eekhoorns, egels, boommarters en vele bosvogels. Best bijzonder, deze eeuwenoude natuur op de figuurlijke deurmat van Breda.
Foto: PawelKusek / Shutterstock.com
mastbos breda 2 nederland

© Foto: PawelKusek / Shutterstock.com

Van koninklijk jachtterrein naar groene oase
Het eerste zaadje voor het Mastbos werd in 1505 geplant. Toen liet Graaf Hendrik III van Nassau het bos aanleggen met dennenzaad uit Duitsland. Gevolg? Rijen van kaarsrechte stammen vulden het gebied. En die kaarsrechte stammen konden ideaal gebruikt worden voor de productie van hout. De stammen werden toentertijd gebruikt als scheepsmasten voor de VOC-vloot. Vandaar de naam Mastbos. In de periode die volgde werd het bos ingezet als jachtterrein voor ons koningshuis. De ‘Heeren van Oranje’ kochten hiervoor speciaal het statige Kasteel Bouvigne, dat als basis fungeerde.

Foto: Nick Fox/ Shutterstock.com
kasteel bouvigne breda mastbos nederland
Op een laag pitje
Het fijne aan de route is de lengte; met zeven kilometer is die relatief kort. Je hoeft dus niet de pas erin te zetten om het rondje af te maken. Neem lekker de tijd en tuur op je gemak alle hoeken van het Mastbos af. Het mooiste rustmoment neem je bij het bankje op het vlonderpad. Vanaf hier heb je uitzicht over de heide en de ven.

Foto: Nel Diepstraten / Shutterstock.com
mastbos breda 3 nederland
Gaan?
Het pad begint bij Grand Café de Kogelvanger. Vanaf hier wordt het pad aangegeven door gele bordjes met een bruine ree. Kom je met de auto? Dan kan je deze parkeren op de parkeerplaats aan de Oude Postelseweg of bij de parkeerplaats aan de Stouwdreef. Handig om te weten: er zijn rollatorpaden in het gebied te vinden. 
Speciale routes
Wandelen de kinderen mee? Neem ze dan vooral mee naar het speelbos, waar de kleintjes in bomen kunnen klimmen, hutten kunnen bouwen en over touwbruggen kunnen wankelen. Gaat de hond ook mee? Bewandel dan vooral de Snuffelroute, een pad speciaal voor de viervoeter.  Deze route wordt gemarkeerd door blauwe bordjes met hondenkop. Het startpunt ligt bij Hotel Mastbosch. Zorg er wel voor dat je hond aangelijnd is.

Foto: SV34D / Shutterstock.com
mastbos breda nederland
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.