Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.

VOLG ONS

3 op Reis

9x liften als een baas

10 mrt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Thumb liften
Daarom hier 9 lifttips op een rij. Die jouw trip sowieso makkelijk gaan maken!
#1 ROUTE PLANNEN
Ga niet als een kip zonder kop wagens aanhouden. Maar plan je route van tevoren. Op Hitchwiki zie je per land welke plekken langs de weg goed zijn voor lifters. Inclusief een indicatie van de wachttijd! #tooop
Liften hitchwiki
#2 LUXE BAK
Druk altijd een tentje in je bagage. Niet overbodig als je in de middle of nowhere wordt gedropt. Of gewoon goedkoop wil overnachten op een camping. Maar hou je bagage klein. Want je wil óók geen lift in een dik luxe bak afslaan. Omdat je spullen niet in de kofferbak passen…  
#3 VEILIG OPPIKKEN
Superleuk dat liften. Maar het is niet altijd even veilig. Dus beter hou je je aan deze regels:
- Regel 1: luister naar je intuïtie. Want stoppen betekent niet per se instappen. Zeker niet als er een lucht uit de wagen komt waar je spontaan dronken van wordt.
- Regel 2: sms het kenteken van de wagen naar het thuisfront voordat je instapt.
- Regel 3: kleed je als vrouw niet té sexy. Dan word je wel sneller opgepikt. Maar door welke vieze gast is de vraag…
Liften sexy
#4 LIFTWEDSTRIJD FAKEN
De ultieme manier om liftgevers te lokken? Faken dat je meedoet aan een liftwedstrijd! Laat je T-shirt bedrukken met een wegenkaart. Inclusief begin- en eindpunt. En vraag na iedere rit een handtekening van de chauffeurs. Meteen een leuk souvenirtje!
#5 BROODJE BAL
Loop eens een truckerscafé binnen. Om daar een broodje bal met vrachtwagenchauffeurs te eten. Wie weet scoor je een lift in een truck. Want ook al rijden deze trager. Ze leggen wél vet veel kilometers af. #lekkerrr
Liften broodje bal
#6 SLIM SPELEN
Lift van tankstation naar tankstation. Want langs de kant van de weg is ‘t moeilijker om te stoppen. En heeft de chauffeur maar een paar tellen nadenktijd. Wil je het nog slimmer spelen? Maak dan eerst een praatje met stilstaande bestuurders. Vraag waar hun reis naartoe gaat. En verklap dáárna pas jouw bestemming!  
#7 STRATEGISCH DROPPEN
Laat je droppen op een strategisch punt. Dus niet míddenin het drukke stadscentrum of langs een afgelegen landweg. Maar wel bij een tankstation, op een drukke parkeerplaats of naast de poort van een tolweg. Bijna op je eindbestemming? Stap dan uit bij een trein-, metro- of busstation!
Liften tolweg
#8 PLASTIC DUIM
Schrijf voor vertrek alvast alle bestemmingen op kartonnetjes. Sowieso in verschillende talen. En vooral groot en DUI-DE-LIJK leesbaar. Wil je helemaal opvallen? Knutsel een grote plastic duim in elkaar. Wie weet win je alleen al op creativiteit! #credits 
Liften plastic duim
#9 GESTOORDE MOORDERNAAR
Altijd blijven lachen! Ook als je al minimaal twee uur met je kartonnetje staat te zwaaien. Want blijhoofden worden eerder opgepikt dan chagrijnige bekken. En zorg dat je er niet bijloopt als een zwerver of gestoorde moordenaar. Als je dan óók nog effe oogcontact maakt met langsrijdende bestuurders… wordt negeren wel héél moeilijk ;)
Liften lachen
BONUS TIP: PLAN B
Lukt het maar niet om een lift te fixen. Of ben je er gewoon he-le-maal klaar mee? Geen paniek! Leg een paar piek neer voor een carpool via BlaBlaCar of Eurostop. Niet zo episch als liften natuurlijk. Maar zeker een chill plan B waarbij je ook leuke mensen ontmoet. En nog belangrijker: je eindbestemming bereikt!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's