Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom!
De durian vrucht heeft een haat-liefde verhouding met de samenleving. In Zuidoost-Azië kennen ze durian namelijk als ‘The King of Fruits’, maar de meeste westerlingen worden al misselijk bij de gedachte erover. En dat komt door de extreem - maar echt extreeem - sterke geur. De geur is zelfs zó heftig, dat de vrucht bij vele Aziatische hotels en openbare vervoersplekken verboden is. Bij sommige hotels kun je als durianvreter zelfs een schoonmaakboete krijgen!
De tropische vrucht is vooral populair in Zuidoost-Azië, met name in Indonesië, Thailand en Maleisië. Je herkent durian aan z’n grote formaat en stekelige, harde buitenkant. Sommige durian joekels kunnen zo’n acht kilo wegen. Van binnen zijn ze gevuld met een vla-achtig vlees met grote zaden. Dit vruchtvlees is meestal geel, wit of goud van kleur.
Nu denk je: waaarom zou iemand zichzelf door het hellevuur van de durian stank slepen? De geur mag dan wel geassocieerd worden met een kerkhof die over de houdbaarheidsdatums is, maar de smaak weet je te verrassen! (Hoewel: de meningen verschillen hier ook over...)
Los van de enorme stank is durian een ontzettende gezondheidsbom. Het fruit is namelijk een van de meest voedzame vruchten ter wereld. De vrucht vermindert het risico op kanker, voorkomt hartaandoeningen, bestrijdt infecties en verlaagt de bloedsuikerspiegel.
Hoe de vrucht wordt gegeten? Op verschillende manieren. Zo kun je de vrucht gewoon snoepen, maar vaak wordt ’t ook gegeten als groente en gedronken als sap. Ook is ’t onderdeel van een Indonesische vissoep. Daarnaast kun je de zaden roosteren en koken. Maar zorg dus vooral dat je de geur overwint.
Mocht je in de toekomst een durian kraampje tegen 't lijf lopen? Hou dan vooral je neusknijper in de aanslag. En proeven maar!